nedeľa 7. augusta 2011

Najstaršie šperky na svete

Odkiaľ všetky šperky pochádzajú a kedy vlastne vznikli? Nejde teraz o šperky swarovski, ale o šperky všeobecne. Bolo to pred 82 000 rokmi, keď už ľudia nosili šperky. A kde je dôkaz? Našiel ho tím vedcov z Británie, Maroka, Francúzka a Nemecka.
 Je to neuveriteľný a nezaplatiteľný objav. Praveké šperky sa nachádzali v jaskyni Grotte des Pigeons v Taforalt v Maroku a boli vyrobené zo slimačích ulít pomaľované okrovou červenou farbou. Sú to najstaršie ozdoby ktoré používa človek ako skrášlenie rôznych častí tela. Od tohto obdobia sa pravdepodobne začali ozdoby ako dnešné šperky vyvíjať.Vznikli tak náušnice, prstene, prívesky, náhrdelníky a iné šperky. Až do tohto objavu si vedci mysleli že intelektuálna revolúcia sa pri ľuďoch konala asi pred 40 000 rokmi, keď sa dôkazy našli v európskych jaskyniach. Vedci tvrdia že v tej dobe sa na základe sebauvedomenia začali šperkami ozdobovať aj muži, čo znamenalo že aj muž začal mať potreby vyniknúť. Od tej doby sa teda teda šperky pomaly vyvíjali až do dnešnej podoby.
Marocké škrupiny z ulít sú teda najväčšou zbierkou dôkazov z doby s pred 80 000 rokov, čo znamená že ľudia boli schopný už od vtedy vyvíjať svoje myslenie, ktoré je základom umenia, predstavivosti či náboženstva..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára